Tradicija i posvećenost


Svakome se desi da jesenjih i zimskih meseci oseti nagli pad soli, mirisa i ukusa mora u organizmu, opasni nedostatak plavetnila i slanih kapljica na koži, što dovodi do manjka koncentracije i onog pogleda koji bludi preko brda započetih poslova snatreći o par koraka po nekom žalu, čaši plavca na rivi kojom se zaliva tek pripravljeni slatki zalogaj iz dubine mora, pa makar to i ne bili prstaci ili obraščići barbuna s južnih voda Mljeta. Taj je zreo za Tata Matu…

Prijatna atmosfera


Ova konoba nalazi se na adresi Dalmatinska 98. Verodostojni je predstavnik gastronomije dalmatinske rivijere u sred Beograda.
Nostalgija za morem leči se baš na ovom mestu, svežim plodovima dubina Jadrana, biranim vinima, pogledom na drvo masline dok sedite za barom – nasukanom barkom, ćakulanjem sa glavnim kuvarem koji sa žarom otkriva kako se pravi brujet (brodet) i šta su Žrnovski makaruni. Lešada, gradelada, marinada, pasticada – već zvuči kao poezija! Ima li šta logičnije nego da sve to u Beogradu potražite u Dalmatinskoj ulici.

Enterijer


Enterijer ovog restorana uređen je baš po meri, ni previše, ni premalo morskih detalja, a ipak dovoljno da se osećate kao da sedite na samoj obali Jadranskog mora.
Jedna od retkih preostalih predratnih kuća sa baštom u Dalmatinskoj, kojoj su vlasnici restorana kompletnim renoviranjem povratili sjaj i dostojanstvo, pripadala je poznatom srpskom i jugoslovenskom reditelju, glumcu, profesoru Akademije dramskih umetnosti čija scena danas nosi njegovo ime, Mati Miloševiću.
Želeći da sačuvaju njegovu uspomenu, a ne povrede ugled, smislili su naziv koji sadrži i njegovo ime, ali najpre akcentuje izvrsnost restorana- pravi je tata mata za jadransku kuhinju.


Kuhinja

Break
Uplovili smo s ukusima tradicije u 21.vek.

Boris Šiljić

Naš šef kuhinje Boris Šiljić dokazao je da tradicionalna kuhinja Jadrana po modernosti može biti na svetskom nivou, dok i dalje ima autentični prizvuk kuhinja naših baka.